Гръбнак

Заболявания на гръбначния стълб

Заболяването на прешлените на гръбначния стълб – остеохондроза – се среща масово при хора над 40 годишна възраст. Клиниците често забелязват разминаване: има болки, а няма рентгенологични данни за остеохондроза, или обратното – всички прешлени са ‘ошипени’, а няма болка. Това е нагледен пример за разминаванията между структурната и функционалната диагностика.

Като структурно изследване, рентгенът показва директно един шип като размер (например 3 мм) и локация. Само че тук проблемът е, че шипът не може да стане 3 мм нито за 3 дни, нито за 3 месеца. Дори в начален етап на поява на шип, обаче (като ‘трън в петата’), ще има механично-притискателен ефект – притиснати нервни рецептори, контралитет на мускулатура, съдов вазоспазъм и тн. Именно тези процеси дават термографския образ, а не самото присъствие на шип. Това е и предпоставка термографски заболяването да се види в изключително ранен етап, преди дори да има още шип. Травмично-възпалителна реакция при шийна остеохондроза ( фиг.17 ).

Фиг.17 – Хипертермия на гръбнъка при шийна остеохондроза

Фиг.17 – шийна остеохондроза

Така може да се прецени разпространението и тежестта на остеохондрозата, което определя и лечението. Такъв контрол е полезен и по време на терапията. Рядко, но все пак се срещат тумори на гръбнака и гръбначния мозък. Те се отнасят към едни от най-трудните за диагностика, тъй като дълго време заболяването протича под маската на остеохондрозата, а при рентгеновото изследване се вижда в най-последния стадий на развитие. Термовизуалната диагностика, отговаряйки на въпроса за остеохондрозата, веднага ще анализира възможността за онкогенна причина за болките в гърба.

Фиг.18 – Нехомогенна хипертермия на гръбнака при разпространена остеохондроза.

Фиг.18 – разпространена остеохондроза

Comments are closed.