Ангиология

Прегледът на вените на долните крайници е класически пример за предимствата на термовизуалната диагностика пред всички други инструментални методи на изследване.

Проблем номер едно в клиничната флебология (заболявания на вените) е въпросът за ранното разпознаване на варикозните разширени вени на краката. При това разпознаване по време на стадия, когато е все още възможно без хирургическа намеса лечение на това твърде разпространено заболяване.

До скоро това не можеше да се постигне. Единствен метод за пряко наблюдение на съдовете беше флебографията – рентгеново изследване на вените след инжектиране в тях на контрастен материал. Поради редица фактори идеята за задължителна флебография на всички лица над 30-годишна възраст е неприложима.

Блестящо решение на задачата за ранна съдова диагностика е термографията. Изследването може да показва не само видимите случаи на варикозни вени и тромбофлебит (фиг.1), но и скритите им форми тогава, когато при външен оглед липсват забележими изменения на вените.

Фиг.1 – Варикозни вени на долните крайници. Хипертермия по хода на повърхностните вени на лявото бедро

Фиг.1 – Варикозни вени

Това се явява приятен подарък за хирурзите. Сега в арсенала си имат обективен визуален метод за определяне на състоянието на кръвоносните съдове. Това дава възможност да се прецени риска от развитие на следоперативни усложнения и да бъде избран най-ефективния метод за лечение на варикозните разширени вени и тромбофлебит.

С помощта на термовизора (термографската камера) може да се даде добра преценка за състоянието не само на венозния, но и на артериалния кръвен поток (фиг.2).

Фиг.2 – Хипотермия на подбедрениците (пищялите) предизвикана от облитерационна атеросклероза на магистралните съдове на долните крайници.

Фиг.2 – Хипотермия на подбедриците, вследствие на лошо оросяване

Това, в ръцете на лекаря, е сигурен метод за диференциална диагностика на заболяванията на периферните артерии, която позволява леко, нагледно и безопасно да се контролира ефективността на провежданото лечение и обективно да определя тежестта и прогнозата на заболяването.

Comments are closed.