Безвредно диагностициране на пневмония в най-ранна фаза – възможно чрез термовизуална диагностика

Термографските отклонения могат да бъдат отчетени в начален стадий на белодробната инфекция

Най-сериозното усложнение на COVID-19 е пневмонията. Резултатите от проучване на 138 души, приети в болници в Ухан с пневмония, установяват, че при 26 процента от приетите, пневмонията е протекла тежко и е било необходимо да бъдат лекувани в интензивно отделение. От тях 4,3 процента са починали от този вид пневмония.

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Инфекцията причинява възпаление на алвеолите на белите дробове и напълването им с течност или гной. Пневмонията затруднява приема на кислород, а симптомите ѝ могат да варират от леки до тежки и включват кашлица, висока температура, втрисане и затруднено дишане.

Съществуват редица фактори, които влияят на сериозността на протичането на пневмонията, като например типа на бактерията, причиняваща белодробната инфекция, възрастта на болния и общото състояние на организма. Ако имунитетът ни е слаб, поради напреднала възраст, болест или преумора, микробите, причиняващи пневмония, могат да преодолеят клетките на имунната ни система и да започнат да се размножават.

От термографска гледна точка пневмонията, като вид възпаление, е видима в топлата гама. Термовизуалната диагностика дава възможност да се определи дали и кога точно обикновеният грип или коронавирус преминава в пневмония. На изображението по-долу е показана десностранна пневмония. Топлото представяне фарингеално дава основание да се коментира входяща респираторна инфекция, която като усложнение ангажира десен бял дроб околохилусно.

Клинично изследване, провело се в Бостън през 2018 година и публикувано в интернет страницата на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, потвърждава точността на термовизуалната диагностика при откриването на пневмония. Проучването сравнява рентгенови и термографски снимки на 31 пациенти на възраст между 10 месеца и 82 години. От общо 5 случая на предполагаема пневмония според рентгеновото изследване, 4 са потвърдени и чрез термовизуална диагностика. При 15 от случаите двете изследвания са в съгласие и дават негативен резултат за наличието на пневмония. В цели 8 случая, които рентгеновото изследване определя като негативни, а термовизуалната диагностика като позитивни, тълкованието на рентгена е променено и наличието на пневмония е потвърдено след последващ анализ, мотивиран от термографските снимки.

Тук е важно да бъде упомената абсолютната безвредност на термографското изследване, при което за разлика от рентгена няма вредни лъчения. Важен детайл е и, че при цитираното проучване е ползвана термографска камера FLIR i7 с резолюция 140 x 140 пиксела. За сравнение камерата, с която се провеждат изследванията в ДКЦ-22, град София – FLIR T640, е с разделителна способност 640 x 480 пиксела. Това прави термографските снимки по-детайлни и по-лесни за анализ.

В подкрепа на цитираното изследване мога да коментирам случаи и от личната си практика, потвърждаващи изключителните достойнства на термовизуалната диагностика в откриването на пневмония и то в най-ранна фаза.

Първи релевантен пример е пациентка, която ме посети преди години. Термографски бе открито възпаление в областта на белите дробове, вследствие на което ѝ препоръчах преглед при пулмолог. След консултация с личния си лекар, пациентката се подлага на рентгеново изследване, което не открива нищо съмнително в посочената област. Няколко дни по-късно симптоматиката на пациентката се влошава и тя получава учестено кашляне и температура. Пациентката посещава пулмолог в МА-София, който я преглежда детайлно и я информира, че белите ѝ дробове са пълни с гной.

Друг подобен случай е този на регулярна моя пациентка. По повод на открит чрез термографския преглед белодробно-възпалителен процес препоръчах консултация с пулмолог. Пациентката обаче нямаше никакви оплаквания и се чувстваше добре по времето на прегледа чрез термовизуална диагностика, което я отказва впоследствие да потърси пулмолог. Около 2 месеца по-късно пациентката постъпва за лечение с пневмония, която се оказва гъбична. Типът на инфекцията обяснява дългия интервал между моя коментар и усложняването на процеса.

Термовизуалната диагностика е способна да визуализира потенциални патологични процеси в тялото преди те да са довели до същинско заболяване. Това е едно от най-големите предимства на изследването. Повечето методи за диагностика са от структурен характер. Като такива те показват промяна в архитектониката на даден орган като локация и размер, но за тях не е лесно да определят какъв е съпътстващият процес, довел до заболяването. Термографски много по-достоверно може да се коментира именно този процес и неговият характер.

Източници:

National Center for Biotechnology Information

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5780734/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32031570

Comments are closed.