Термографските отклонения могат да бъдат отчетени в начален стадий на белодробната инфекция

Най-сериозното усложнение на COVID-19 е пневмонията. Резултатите от проучване на 138 души, приети в болници в Ухан с пневмония, установяват, че при 26 процента от приетите, пневмонията е протекла тежко и е било необходимо да бъдат лекувани в интензивно отделение. От тях 4,3 процента са починали от този вид пневмония.

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Инфекцията причинява възпаление на алвеолите на белите дробове и напълването им с течност или гной. Пневмонията затруднява приема на кислород, а симптомите ѝ могат да варират от леки до тежки и включват кашлица, висока температура, втрисане и затруднено дишане.

Съществуват редица фактори, които влияят на сериозността на протичането на пневмонията, като например типа на бактерията, причиняваща белодробната инфекция, възрастта на болния и общото състояние на организма. Ако имунитетът ни е слаб, поради напреднала възраст, болест или преумора, микробите, причиняващи пневмония, могат да преодолеят клетките на имунната ни система и да започнат да се размножават.

От термографска гледна точка пневмонията, като вид възпаление, е видима в топлата гама. Термовизуалната диагностика дава възможност да се определи дали и кога точно обикновеният грип или коронавирус преминава в пневмония. На изображението по-долу е показана десностранна пневмония. Топлото представяне фарингеално дава основание да се коментира входяща респираторна инфекция, която като усложнение ангажира десен бял дроб околохилусно.

Ранна образна диагностика на пневмония

Клинично изследване, провело се в Бостън през 2018 година и публикувано в интернет страницата на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, потвърждава точността на термовизуалната диагностика при откриването на пневмония. Проучването сравнява рентгенови и термографски снимки на 31 пациенти на възраст между 10 месеца и 82 години. От общо 5 случая на предполагаема пневмония според рентгеновото изследване, 4 са потвърдени и чрез термовизуална диагностика. При 15 от случаите двете изследвания са в съгласие и дават негативен резултат за наличието на пневмония. В цели 8 случая, които рентгеновото изследване определя като негативни, а термовизуалната диагностика като позитивни, тълкованието на рентгена е променено и наличието на пневмония е потвърдено след последващ анализ, мотивиран от термографските снимки.

Ранна образна диагностика на пневмония

Тук е важно да бъде упомената абсолютната безвредност на термографското изследване, при което за разлика от рентгена няма вредни лъчения. Важен детайл е и, че при цитираното проучване е ползвана термографска камера FLIR i7 с резолюция 140 x 140 пиксела. За сравнение камерата, с която се провеждат изследванията в ДКЦ-22, град София – FLIR T640, е с разделителна способност 640 x 480 пиксела. Това прави термографските снимки по-детайлни и по-лесни за анализ.

В подкрепа на цитираното изследване мога да коментирам случаи и от личната си практика, потвърждаващи изключителните достойнства на термовизуалната диагностика в откриването на пневмония и то в най-ранна фаза.

Първи релевантен пример е пациентка, която ме посети преди години. Термографски бе открито възпаление в областта на белите дробове, вследствие на което ѝ препоръчах преглед при пулмолог. След консултация с личния си лекар, пациентката се подлага на рентгеново изследване, което не открива нищо съмнително в посочената област. Няколко дни по-късно симптоматиката на пациентката се влошава и тя получава учестено кашляне и температура. Пациентката посещава пулмолог в МА-София, който я преглежда детайлно и я информира, че белите ѝ дробове са пълни с гной.

Друг подобен случай е този на регулярна моя пациентка. По повод на открит чрез термографския преглед белодробно-възпалителен процес препоръчах консултация с пулмолог. Пациентката обаче нямаше никакви оплаквания и се чувстваше добре по времето на прегледа чрез термовизуална диагностика, което я отказва впоследствие да потърси пулмолог. Около 2 месеца по-късно пациентката постъпва за лечение с пневмония, която се оказва гъбична. Типът на инфекцията обяснява дългия интервал между моя коментар и усложняването на процеса.

Термовизуалната диагностика е способна да визуализира потенциални патологични процеси в тялото преди те да са довели до същинско заболяване. Това е едно от най-големите предимства на изследването. Повечето методи за диагностика са от структурен характер. Като такива те показват промяна в архитектониката на даден орган като локация и размер, но за тях не е лесно да определят какъв е съпътстващият процес, довел до заболяването. Термографски много по-достоверно може да се коментира именно този процес и неговият характер.

ЗАПИТВАНЕ ЗА СВОБОДЕН ЧАС

Източници:

National Center for Biotechnology Information

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5780734/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32031570