Как 4 гастроскопии и ултразвуково изследване не откриват проблем, който термовизуалната диагностика показва с абсолютна категоричност

Преди 4 години на преглед при д-р Маринов чрез термовизия идва пациент от Сърбия с мелена (черни изпражнения). Преди да се подложи на термовизуална диагностика (термография), пациентът е лежал в „Главна болница Пирот“, където са му правени различни изследвания.

Тъй като това заболяване най-често се дължи на кръвозагуба в горните етажи на стомашно-чревен тракт, на пациента е правена фиброгастроскопия, от която не е видян никакъв проблем.

След своето постъпване в болницата пациентът прави още по-тежка мелена и хемеглобинът му започва рязко да се понижава. По този повод отново е направена фиброгастроскопия, която също като първата не констатира никакво заболяване.

След редица манипулации – кръвопреливане, вливане на инфузионни разтвори и физиологичен разтвор, пациентът е стабилизиран и изписан, но де факто без диагноза.

Пациентът чува препоръки за д-р Маринов от свои съграждани и идва на преглед в София, за да потърси решение на своя проблем и надежда за позитивен изход.

От термографския преглед се вижда ерозивен дефект (лезия) в дясно подребрие – с локация дванадесетопръстник (дуоденум). Това дава основание пациентът да бъде насочен отново към гастроентеролог за уточнение на видяната находка. Важно е да се отбележи, че този преглед се състои през 2016 година, когато Д-р Маринов работи с камера, която има далеч по-ниска резолюция и чувствителност от тази, която ползва към настоящия момент. Въпреки това камерата визуализира проблема по категоричен и безвреден начин.

ерозивен дефект (лезия)

Находката на пациента е ясно видима.

Скоро след това идва положителната развръзка на този случай. Д-р Маринов получава писмо от лекуващия лекар на пациента – д-р Зоран Йованович, „Главна болница Пирот“. Д-р Йованович споделя, че на пациента са направени нови две гастроскопии и то от двама различни лекари. Отново не е видян никакъв проблем. Направено е и ултразвуково изследване, което също не открива нищо нередно.

Вследствие на термографските изображения е направена компютърна томография (КТ), която показва тумор дуоденално. В писмото си д-р Йованович пише: „Поради много категоричните изображения, които ни предоставихте, насрочихме изследване чрез компютърна томография на пациента. КТ открива: туморна маса, намираща се в малка стомашна гънка, диаметър 82 мм най-много…”

Писмото на д-р Йованович е много повече от обикновен текст. То показва отношението на един медик, който взима състоянието на своите пациенти присърце и е склонен да вземе най-доброто решение за тях. Писмото е изключително детайлно и е написано както на сръбски, така и на английски – изключителен жест.

Наличието на лекари като д-р Йованович дава надежда, че медицината е отворена към своето бъдеще, склонна да приеме новото и е достатъчно широкоскроена, за да признае, че 4 гастроскопии и ултразвук не са видели проблем, който термовизуалната диагностика показва с абсолютна категоричност.

Пациентът е опериран. Други пациенти от Сърбия информират д-р Маринов, че макар и отслабнал, той е добре и най-лошото е зад гърба му.

Термовизуална диагностика, термография

Писмото на д-р Йованович на английски.

ЗАПИТВАНЕ ЗА СВОБОДЕН ЧАС