Термографската камера може лесно да регистрира един от първите симптоми на вирусната инфекция при коронавирус и грипови състояния – повишената телесна температура

Температурата е най-универсалният индикатор на здравословното състояние и жизнените процеси. Всички заболявания в човешкото тяло са съпътствани с температурно отклонение, което може да насочи лекар и пациент към точната причина за оплакванията.

Тези температурни аномалии могат да бъдат визуализирани чрез метода на термовизуалната диагностика. Термо камера улавя инфрачервеното излъчване на човешкото тяло и заснема образ, който след това подлежи на компютърен анализ и обработка. Всичко това се случва по един абсолютно безвреден за пациента начин и за изключително кратко време.

Методът намира приложение както при различна органна патология, така и при неясни температурни и болкови състояния. При вирусни заболявания повишената телесна температура е един от първите индикатори за развиващия се в тялото проблем.

След епидемиите от Ебола и ТОРС много от летищата по света предприеха по-стриктни мерки за сканиране на пътниците. Термо камерите са неизменна част от всекидневната работа на аерогарите, когато ситуацията го изисква. Камерите на FLIR, с каквато разполага и д-р Маринов, притежават така наречения „автоматичен температурен компенсатор“, който минимализира възможността за грешно отчитане. Този тип апаратура регистрира температурните показатели с точност до 16-тия знак след десетичната запетая. Цветната визуализация и термографската скала лесно показват кога даден индивид има нужда от повишено внимание. По този начин термографските камери дават възможност за бързо и точно анализиране на потока от хора и то без каквито и да било лъчения и вредни ефекти.

Отчитане на температурни отклонения при пациенти с COVID-19 и грип

Последните събития в глобален мащаб и придобиващата все по-големи измерения пандемия от коронавирус отново вкараха в употреба температурните сканирания по летищата в целия свят.

В Япония е изградена специална алармираща система за отчитането на телесната температура на пасажерите. Тя е способна да заснеме три кадъра едновременно – стандартно изображение, термографска снимка и изотермална снимка, визуализираща най-топлите участъци върху повърхността на тялото. Системата показва кои пътници имат по-висока температура, което позволява при нужда те да бъдат изолирани от останалите. Десетки други държави също имплементират подобни превантивни методики. Част от примерите включват:

  • Международно летище, Соекарно-Хата, Индонезия,
  • Нискотарифен терминал, Куала Лумпур, Малайзия,
  • Новосибирско международно летище, Русия,
  • Летище Внуково, Русия,
  • И още много други.

Температурните сканирания се прилагат все повече и на места, различни от летищата, какъвто е случаят с хотел Лисабон в Макао, където активно се провежда термо анализ на гостите на хотела.

Отчитане на температурни отклонения при пациенти с COVID-19 и грип

„Тялото не лъже“-думи, които д-р Маринов често ползва в практиката си, за да подчертае, че разчитането на температурната картина на човека дава отговор на много въпроси относно здравословното му състояние. Въпреки изключителното разнообразие от фактори, влияещи върху увеличаването на размерите на пандемията от COVID-19, широката имплементация на термографските прегледи внася нотка на позитивизъм в този труден момент. Прилагането на метода на места с голям човекопоток дава надежда в борбата за ограничаване на разпространението на вируса и скорошния положителен изход от битката с него.

Отчитане на температурни отклонения при пациенти с COVID-19 и грип

ЗАПИТВАНЕ ЗА СВОБОДЕН ЧАС