ИЗСЛЕДВАНЕ

Термовизуалната диагностика – изследване, даващо шанс за навременна реакция

Температурата е най-универсалният индикатор на жизнените процеси, а термовизуалната диагностика е изследване, което отчита температурните отклонения в тялото до хилядни от градуса.

Температурни аномалии съпровождат всички видове заболявания: бактериални, вирусни, травматични, онкологични. При ракови заболявания например още при ранно израждане се наблюдава съдова промяна – тъй наречената ‘неоангиогенеза’ (образуване на нови кръвоносни съдове), която термовизуалната диагностика визуализира поради промяната в кръвоснабдяването в дадената област. Така съдовите промени са видими преди действителното образуване на тумора, което дава възможност за изключително ранна реакция.

Методът на термовизуалната диагностика (известна още като термовизия и термография) може да локализира редица заболявания в изключително ранна фаза. Това, заедно с нейната абсолютна безвредност, са основни преимущества на изследването.

За повече информация вижте участието на д-р Маринов в ‘Зелената Линейка’ по БНТ или видео от някое от другите ТВ участия.

Изследване на цяло тяло с термовизуална диагностика

Изследване на цяло тяло с термовизуална диагностика

Как протича един преглед

Прегледи се правят след предварително записан час всеки работен ден от 9.00 до 18.00 ч. в ДКЦ-22, град София. Продължителността на прегледа е около 45 минути и включва предварителен разговор с анамнеза, снимки и анализ на заснетия материал. Ако са правени други изследвания, е желателно пациента да ги носи.

Термографското изследване се осъществява с камера на Flir Systems. Снимките започват от глава в близък план. Пациентът е с лице към апарата на разстояние 2 м. Снима се фронт, лицеви половини и шия. За следващите снимки пациентът е по бельо. Започва се от гърди и корем – фронтално и диагонално. След това пациентът застава с гръб към камерата и отново се заснемат фронтални и диагонални кадри. В края на прегледа се заснемат и краката. Общият брой на заснетите кадри е около 30.

В края на прегледа заснетият материал се обсъжда и пациентът получава коментар на изследването в писмена форма. Материалите могат да се гледат на всеки компютър, снимките да се уголемят и принтират. По-важните кадри се изпращат на посочен от пациента имейл с кратък коментар към всяка снимка и точен маркер, който сочи към проблемната зона.

Оптимален интервал за следващ преглед – 6 месеца.

 

ЗАПИТВАНЕ ЗА СВОБОДЕН ЧАС