Термовизията е безвредна дори за бременни и бебета. Апаратът регистрира топлинното излъчване на тялото.

Д-р Васил Маринов завършва медицина през 1984 г. и взема специалност “Вътрешни болести”. По разпределение е работил като общински лекар в Ямболско, в болница в Пирдоп и в Елин Пелин. От 2006 г. използва в своята практика на интернист в София термовизуалната диагностика (термовизия). Ето какво споделя д-р Маринов за този все още не много популярен, но напълно безвреден и много ефективен метод за профилактика и диагностика.

– Д-р Маринов, как се запознахте с термовизуалната диагностика и с какво ви привлече този метод?
– Запознах се с метода преди повече от 15 години от колеги, които бяха пионери за България в тази област. Те направиха с мое участие първия център за термовизуална диагностика в София. Това е иновативна техника, която дава пълна термална картина на цялото тяло. При това е абсолютно безвредна. Идват пациенти с оплаквания, за които колегите не са намерили обяснение. Тогава се чувствам предизвикан да открия причината.
Човешкото тяло е едно цяло и не трябва да се разсъждава на парче. Термовизията дава възможност да се мисли по-цялостно за какъвто и да било здравословен проблем. Да кажем пациентът има болка в дясното подребрие. Може да бъде жлъчка, бъбрек, апендицит, яйчник. Тогава обикновено се правят изследвания на всички тези органи, ходи се при различни специалисти и накрая пациентът събира цяла папка с изследвания, според които всичко може да се окаже нормално, но той си остава с болката. Имам такива случаи. При подобна ситуация предупредих пациентка, че има хроничен апендицит, въпреки че напоследък тази диагноза не се приема от по-младите колеги. Казах на жената в случай на засилена болка веднага да направи консултация с коремен хирург. След около три месеца ми писа: “Докторе, бяхте прав. Оперираха ме от апендицит”.
– В какво се състои термовизуалното изследване и как изглежда полученият образ?
– Изследването се базира на нормалното за човешкото тяло термално излъчване в невидимия за окото инфрачервен спектър. Апаратът за термовизуална диагностика е пасивен приемник на топлинното излъчване на тялото, затова е безвреден. Спокойно могат да се изследват бременни и малки деца, както и сърдечно болни с пейсмейкър.
Образът представлява цветна картина
на тялото, като всеки нюанс на цвета означава топлинна стойност в градуси. Оценката на образа е цифрова, а не прекомерно субективна. Но понякога патологията се налага натрапчиво и на погледа. Апаратът архивира образите. Има два екрана, така че може да се извади някакъв проблемен кадър и да се снима тялото в същата позиция след лечение. По този начин и цифрово се проследява как се е повлияла патологията.

Термографията открива рака преди да се е развил
– Какво означават точно цветовете на снимките?
– Здравото тяло се показва изключително в зелено. Нормално топлите участъци, където има магистрални кръвоносни съдове, са оцветени в жълто. Има и нормално студени участъци, оцветени в синьо – коса, дреха като изолатор, капачката на колянната става. Цветовете варират според палитрата, която е избрана в работния софтуер. Моята работа е да търся ненормален топлинен образ и в зависимост от локацията и от стойностите да намеря обяснение. Възпалителните процеси са оцветени в топлата гама. Онкологичните процеси, със засилен метаболизъм, с агресивноразвиващ се тумор, са в още в по-топлата гама. И това е изразено цифрово. Обратно, ако търсим банален структурен проблем – мастно образувание, фибром, лимфом – те са тип изолатор и затова са в студената гама. Така че няма как термографски да се сбърка злокачествен онкологичен процес с доброкачествен.
През 1956 г. д-р Рей Лоусън публикува изследването си, че температурата на кожата над туморни образувания е по-висока от тази над нормалната тъкан, което потвърждава необходимостта от термовизия при онкологични заболявания. Например термовизията се използва в САЩ за профилактика на рак на млечната жлеза. При това термографията може да открие рака още преди той да започне да се развива. В тази насока са проучванията на проф. Фриц Алберт Поп и д-р Клаус-Петер Шлебуш. Те провеждат от години термовизуални изследвания в Център за документиране нa природонаучни лечебни методи в Есен (Германия). Според тях термовизията показва функционални промени в гърдите на жената, например околотъканни реакции, преди злокачественият тумор да започне да се развива.
– Разкажете конкретни случаи за диагностични находки.
– По повод едно подуване на шията на мой познат термографската находка говореше категорично за рак на белия дроб, горе, от дясната страна. От дотогавашните изследвания не беше видяно онкологично заболяване. Колкото и да е странно, и на ПЕТ-скенера не излизаше нищо, но хистологично беше доказан рак. След химиотерапията отново направихме термографско изследване и то показа как добре се е повлиял пациентът от химиотерапията. Сега находката е много по-нискоинтензивна, с по-малка площ.
– Значи по този метод може и да се проследява ефектът от терапията?
– Така е. Разполагам със снимки на рак на гърда при пациентка, която е снимана през 10 дни в продължение на два месеца. Образът накрая няма нищо общо с това, което е било в началото.
Има една важна особеност на термографското изследване. То показва процеса, функционалното нарушение. Разполагаме с
изцяло функционален тип диагностика
За разлика от масово прилаганите в практиката изследвания – ехограф, мамограф, рентген, които са чисто структурни и показват нарушения в архитектониката на дадения орган, например бучка в гърдата, кухинно-кистозно нарушение.
Млада пациентка имаше тумор и до него полип на матката. Термовизията ясно показа разликата между баналното структурно нарушение – полипа, и онкологичното заболяване.
– Къде сте се обучавали на термовизуална диагностика?
– Обучавал съм се от български и руски колеги, но най-ценното след това е личният опит, когато се сблъскаш с различна патология. Термовизията дава възможност за по-мащабно мислене при диагностиката. Апаратът ти предлага различни находки, които трябва да сглобиш в крайната диагноза.
Преди години за консултация дойде младо момиче, лежало 20 дни в болница. Беше изписана без никакво подобрение и де факто без диагноза. Видях необичайна за 19-годишно момиче костно-ставна проблематика и беше логично да се помисли за ревматоиден проблем. Видях също възпалителна находка на трахеята и изразено реактивно показани бяха черният дроб и далакът (като реакция на друг процес, а не като същинско чернодробно заболяване). После във ВМА се измъчиха и след много допълнителни изследвания доказаха ревматоидно заболяване. Поинтересувах се за момичето и лекуващият ревматолог сподели, че това ревматоидно заболяване започва като трахеобронхит и дава типична реакция върху далак и черен дроб. А всичко това вече бях открил с термодиагностиката. Стана ми неприятно, че не бяха погледнали изпратените от мен снимки от термодиагностиката. Тогава можеха веднага да поставят диагнозата.
Но пък други колеги се съобразяват с изследването.
Имах пациент от Сърбия, лежал в болница по повод мелена – кървене в храносмилателния канал. Там му правили на два пъти гастроскопия, без нищо да се види. Този човек беше чул за мен отнякъде и дойде за термовизия. Открих ерозивен дефект в дванадесетопръстника. Изпратих му детайлни кадри, за да ги покаже на гастроентеролога, който го е лекувал. Впечатли ме, че сръбският гастроентеролог бе взел под внимание моите изследвания. Написа ми благодарствено писмо на сръбски и на английски, че съм му помогнал в диагностиката. Той откри туморна формация в посочената от мен област на дванадесетопръстника.
– Термографското изследване по джоба ли е на пациентите?
– Термовизията беше призната от Министерството на здравеопазването през 2017 г., като го включи в медицинския стандарт по образна диагностика, наред с рентгеновата диагностика, ехографията, мамографията, компютърната томография, магнитно-ядрения резонанс и т.н. За съжаление Здравната каса не заплаща термовизията. Правих постъпки в тази насока, но при честата смяна на министрите не беше възможно да постигна положителен резултат. В момента най-пълният и подробен преглед е 80 лв.
В други държави този метод се използва широко в профилактиката на интервал от 6 месеца. Снимковият материал може да се сравнява, за да се видят измененията.
Мара КАЛЧЕВА

ЗАПИТВАНЕ ЗА СВОБОДЕН ЧАС

Източник: https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/d-r-vasil-marinov-termografiyata-otkriva-raka-oshche-predi-da-se-e-razvil