Прегледът на вените на долните крайници е класически пример за предимствата на термовизуалната диагностика пред всички други инструментални методи на изследване.

Проблем номер едно в клиничната флебология (заболявания на вените) е въпросът за ранното разпознаване на тромбофлебит и то в стадий, когато все още е възможно лечението без хирургическа намеса на това твърде разпространено заболяване.

До скоро това не можеше да се постигне. Единствен метод за пряко наблюдение на съдовете беше флебографията – рентгеново изследване на вените след инжектиране в тях на контрастен материал. Поради редица фактори, идеята за задължителна флебография на всички лица над 30-годишна възраст е неприложима.

Блестящо решение на задачата за ранна съдова диагностика е термографията. Изследването може да показва не само видимите случаи на варикозни вени и тромбофлебит (фиг.1), но и скритите им форми тогава, когато при външен оглед липсват забележими изменения на вените.

Варикозни вени

Фиг.1 – Варикозни вени

Така хирурзите имат в арсенала си обективен визуален метод за определяне на състоянието на кръвоносните съдове. Това дава възможност да се прецени риска от развитие на следоперативни усложнения и да бъде избран най-ефективния метод за лечение на варикозните разширени вени и тромбофлебит.

С помощта на термовизора (термографската камера) може да се даде добра преценка за състоянието не само на венозния, но и на артериалния кръвен поток (фиг.2).

Хипотермия на подбедриците вследствие на лош кръвоток

Фиг.2 – Хипотермия на подбедриците вследствие на лош кръвоток

Термографията е сигурен метод за образна диагностика на заболяванията на периферните артерии, който позволява леко, нагледно и безопасно да се контролира ефективността на провежданото лечение и да се определя тежестта и прогнозата на заболяването. Всичко това се базира на обективно термографско изображение и на температурни показатели, измерени с точност до една хилядна от градуса.

ЗАПИТВАНЕ ЗА СВОБОДЕН ЧАС